Pse piratët mbulonin njërin sy?!

Fakti që pothuajse të gjithë piratët mbuluan njërin sy me një kapak të zi sigurisht që nuk ka asnjë lidhje me një sy të humbur ose një sy të dëmtuar gjatë një beteje.

Në vend të kësaj, kjo ka të bëjë me faktin se vizioni i tyre duhej të adaptohej shpejt në kushte të ndryshme të dritës, të tilla si sipër dhe poshtë kuvertës.

Jim Sheedy, një mjek dhe drejtor i Institutit të Vizionit në Universitetin e Paqësorit të Oregonit, tha për Wall Street Journal se ndërsa sytë rregullohen shpejt kur ndryshojnë nga errësira në dritë, studimet kanë treguar se mund të duhen deri në 25 minuta për t’u përshtatur kur ndodh e kundërta, domethënë nga drita në errësirë.

Piratët shpesh duhej të lëviznin mbi dhe poshtë kuvertave, dritën e ditës derisa të errësohej dhe Sheedy shpjegoi se ata vendosnin një copë lecke mbi njërin sy për ta mbajtur atë të errët për t’u përshtatur menjëherë me kushtet e errësirës që mbizotëronin nën kuvertë.

Kështu që kur pirati drejtohej nën kuvertë, ai mund ta ndryshonte copën me sy të lirë dhe të shihte lehtësisht në errësirë ​​(ndoshta duke luftuar ndërsa hipte dhe plaçkiste një varkë tjetër).

Megjithëse nuk ka burime për të konfirmuar se kjo është pikërisht arsyeja pse piratët mbuluan njërin sy, nuk ka dyshim se miratimi i kësaj logjike të veçantë në lidhje me vizionin është i vlefshëm. Një shfaqje në 2007 në Discovery Channel, zbatoi këtë hipotezë dhe zbuloi se ishte me të vërtetë e arsyeshme, vetëm mungesa e një burimi historik i pengonte ata ta konfirmonin atë me prova historike.

Megjithëse nuk ka të dhëna të shkruara për këtë ngjarje, kjo teknikë ka provuar në shumë raste të jetë efektive. Në fakt, disa pilotë madje mbyllin njërin sy për të siguruar që ata kanë vizion ditën dhe natën gjatë fluturimit.mentalfloss.com