Shërbëtorë të Internetit, bashkohuni!

“Shërbëtorë, proletarë dhe vasalë të reve të të gjithë botës, bashkohuni! Nuk kemi asgjë për të humbur përveç zinxhirëve tanë mendorë”. Kështu e riformulon Yanis Varoufakis apelin e famshëm të Karl Marksit në librin e tij të ri “Teknofeudalizmi (Anija e Tezeut)”. Në fund të Manifestit Komunist (1848), filozofi i madh gjerman iu drejtohej proletarëve…

Read More

Zbulohen kampe ushtarake romake 2000 vjeçare në shkretëtirën arabe

Tre kampe të ushtrisë romake që datojnë pothuajse 2000 vjet më parë janë zbuluar në shkretëtirën arabe. Studiuesit në Universitetin e Oksfordit po sugjerojnë se kampet mund të shërbejnë si dëshmi e një fushate romake përgjatë Jordanisë juglindore në Arabinë Saudite gjatë shekullit të dytë. “Ruajtja e fortifikimeve mund të nënkuptojë se ato u ndërtuan…

Read More

Zbulohen në Spanjë bustet 2600 vjeçare

Arkeologët në Spanjë zbuluan pesë buste me përmasa reale të figurave njerëzore që përshkruanin qytetërimin e humbur Tartessos, një popull që formoi një qytetërim të lashtë që u zhduk më shumë se 2500 vjet më parë. Fytyrat e gdhendura prej guri, të cilat arkeologët i datojnë në shekullin e pestë para Krishtit, u gjetën të…

Read More

Në Ragusa mes historisë dhe realitetit

Udhëtimit tonë drejt qytetit mesjetar të Catanias po i vinte fundi. Bashkë me Marien dhe Dorin kemi dalë në terminalin e zhurmshëm të aeroportit të qytetit. Së bashku me Gëzimin dhe Parisin që kanë dale të na presin, udhëtojmë drejt qytetit historik të Ragusës, i cili gjatë periudhës së Mesjetës së Hershme ka luajtur një…

Read More

Çfarë na tërheq s*ksualisht tek të tjerët? Si ndryshojnë preferencat tek burrat e gratë me kalimin e viteve A

Sa rëndësi i kushtojnë të dyja gjinitë pamjes dhe personalitetit të partnerit të tyre dhe sa ndryshojnë preferencat me kalimin e viteve. Hulumtimi i ri zbulon se çfarë na duket seksi te të tjerët! Një studim i ri tregon se burrat dhe gratë kanë prioritete afërsisht të ngjashme në preferencat e tyre seksuale kur bëhet…

Read More