Dashamirët e ekspresit, të cilët pinë të paktën një kafe në ditë, lëvizin më shumë, por flenë pak më pak, sipas një studim i botuar në New England Journal of Medicine dhe i kryer në Universitetin e San Franciskos.

Sipas studimit njerëzit që pinë kafe zakonisht bëjnë më shumë hapa mesatarisht në ditë (1000 më shumë mesatarisht në ditë), por flenë pak më pak. se sa atyre që nuk pinin kafe (gjysmë ore më pak në natë).

Studimi gjithashtu sugjeroi se “konsumimi i kafesë mund të rrisë rrezikun e rrahjeve të zemrës”.

“Shumica dërrmuese e studimeve mbi këtë temë ka qenë vëzhguese, domethënë, duke parë se çfarë ndodh me njerëzit që pinë dhe nuk pinë kafe”, theksoi autori kryesor i studimit, Gregory Marcus, kardiolog dhe profesor i mjekësisë në Universitet. të Kalifornisë.

“Këto të dhëna vëzhguese nuk janë të mjaftueshme për të vërtetuar se është pikërisht kafeja ajo që shkakton disa kushte”, shtoi ai.

Për këtë arsye, ekspertët kryen një studim të vërtetë klinik ku morën pjesë 100 të rritur me një moshë mesatare 39 vjeç. Ata pajisën pjesëmarrësit me Fitbits për të gjurmuar hapat dhe gjumin e tyre, monitorë të vazhdueshëm të glukozës në gjak dhe pajisje EKG që gjurmonin ritmet e tyre të zemrës.

Secili pjesëmarrës duhej të pinte aq kafe sa të donte për dy ditë, pastaj të abstenonte për dy ditë, duke përsëritur ciklin gjatë një periudhe dyjavore.

Doli që në ditët e pirjes së kafesë, pjesëmarrësit bënin mesatarisht 1058 hapa më shumë sesa në ditët e abstenimit. Por gjumi mori një “goditje” në ato ditë, me 36 minuta më pak gjumë për pjesëmarrësit.

Sa më shumë kafe të pini, aq më shumë aktivitet fizik dhe më pak gjumë.

Kafeja gjithashtu duket se ndikon në zemrën: pirja e më shumë se një filxhani në ditë rezulton në një incidencë 50% më të lartë të kontraktimeve të parakohshme ventrikulare, ose PVC, sesa në ditët kur nuk konsumohej kafe.

Këto rrahje zemre mund të ndihen si një rrahje zemre që kapërcehet ose rrahje zemre, të cilat me kalimin e kohës mund të rrisin rrezikun e dështimit të zemrës.

Pra, nëse jeni në rrezik për dështim të zemrës, si për shembull nëse keni një histori familjare të dështimit të zemrës, mund të dëshironi të shmangni kafenë.

By kristal