Municipal workers disinfect Syntagma square, in Athens, on March 24, 2020. Greece is on the second day of a strict nationwide lockdown seeking to halt the spread of the COVID-19 infection caused by novel coronavirus, with excursions from the home limited to attending work, buying food, visiting the doctor, walking the dog or going for a solitary jog. / Υπάλληλοι του Δήμου απολυμαίνουν την Πλατεία Συντάγματος κατα την διάρκεια της δεύτερης ημέρας επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας, με εξαίρεση την έξοδο για και απο το χώρο εργασίας, αγορές τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φαρμακείο ή βόλτα κατοικίδιου και προσωπική άσκηση, Αθήνα, 24 Μαρτίου 2020.

Atika, rajoni më i populluar i Greqisë, do të hyjë në një bllokim të vështirë të enjten, i cili do të zgjasë deri në fund të shkurtit, njoftoi të martën Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis, njoftoi Kathimerini.

Kjo do të thotë që asnjë dyqan me pakicë, përveç supermarketeve dhe furrave të bukës, nuk do të jetë i hapur dhe se shkollat ??e të gjitha klasave do të bëjnë mësim në internet. Detaje të mëtejshme do të njoftohen të mërkurën nga Nikos Hardalias, zv / ministri i ngarkuar me mbrojtjen civile.

Mitsotakis dha dy arsye për më shumë kufizime në zonën e Athinës: një rritje në shtrimet në spital të pacientëve me koronavirus që po tendos kapacitetin e Sistemit Kombëtar të Shëndetit dhe mutacionet e virusit që duket se e bëjnë atë më lehtë të transmetueshme.

Në paraqitjen e tij të shkurtër në TV, Mitsotakis bëri gjithçka që mundi për të futur një notë optimizmi, duke thënë se ky është “sulmi përfundimtar i virusit përpara fitores përfundimtare [përmes] vaksinimit” dhe duke shtuar se gjërat do të jenë shumë më mirë në prill. Por ai pranoi se dy muajt e ardhshëm do të jenë vendimtarë dhe se sëmundja mund të përhapet ende me shpejtësi, si një zjarr. “Tani, ne duhet të parandalojmë rrezikun,” tha ai.

Kryeministri nuk përjashtoi më shumë masa gjatë periudhës dy-mujore, duke paralajmëruar, siç kanë bërë kohët e fundit ekspertët shëndetësorë, se kufizimet mund të rrjedhin dhe të zbresin në varësi të përhapjes së sëmundjes.

Vaksinimet në rritje – Mitsotakis tha se së shpejti do të arrijnë në 500,000 – do të ndihmojnë më të prekshmit në luftimin e sëmundjes “dhe kjo mund të çojë në një hapje të plotë të tregut më herët sesa pritej,” tha Mitsotakis.

Vendimi për një bllokim më të rreptë në rajonin e kryeqytetit pritej. Rastet e përditshme kishin filluar të ngriheshin në nivelet e nëntorit kur u vendos bllokimi i dytë, jo aq i shtrënguar. Shtretërit spitalorë po mbusheshin përsëri dhe analizat treguan një rritje të madhe të përhapjes së virusit. Të premten e kaluar, 13 nga 33 epidemiologët që këshillonin qeverinë kishin kërkuar masa të menjëhershme dhe drastike.

Mitsotakis është nën presion për të hapur ekonominë, përfshirë kafenetë dhe restorantet, pak para pikut të pranverës. Jo vetëm sezoni turistik i këtij viti të jetë shumë më i mirë sesa gjatë vitit 2020 katastrofik, por ekziston edhe një çështje e buxhetit: Qeveria ka shpenzuar tashmë 5.9 miliardë euro nga 7.5 miliardë euro që ka caktuar për të mbështetur bizneset që vuajnë. Paratë pritet të mbarojnë deri në fund të marsit.

By kristal