Kafshët shtëpiake janë pjesë e familjes tonë dhe prania e tyre mjafton për të rritur koeficientin e lumturisë.

Vaksinimi i tyre në kohë, planifikimi i kontrolleve në kohë, krijimi i një këndi komod për ta në shtëpi dhe aktiviteti fizik i duhur janë disa nga gjërat që do t’i mbajnë ata të shëndetshëm dhe komod.

1.Dietë e mirë dhe e ekuilibruar

Një dietë e ekuilibruar me cilësi të lartë, e krijuar posaçërisht për qenin ose macen tuaj, që përmban të gjitha ushqimet e nevojshme për mirëqenien e tyre është e rëndësishme. Përveç sasisë, cilësisë, kohës dhe shpeshtësisë së duhur të vakteve, mund të pyesni edhe një veteriner nëse ndonjë suplement është i nevojshëm për rritjen e tyre.

2.Ushtrime adekuate

Në varësi të llojit të kafshës shtëpiake që keni, ato mund të kërkojnë nivele të ndryshme të aktivitetit fizik. Ndërsa macet zakonisht kujdesen për atë që kanë nevojë vetë, një qen mund të kërkojë nivele specifike të stërvitjes bazuar në racën dhe llojin e tyre. Kjo gjithashtu u jep atyre një mundësi për t’u shoqëruar me njerëz ose kafshë të tjera.

3.Kujdesi parandalues

Ashtu si njerëzit marrin vaksina kundër poliomielitit, edhe kafshët tona shtëpiake duhet të kryejnë vaksinime dhe heqjen e krimbave, së bashku me kontrollin e ektoparazitëve dhe një sërë trajtimesh të tjera parandaluese, bazuar në simptomat e dukshme ose historinë e tyre shëndetësore.

4.Kontrolle të rregullta

Ciklet e jetës së kafshëve janë shumë të ndryshme nga ato të njerëzve. Pra, ashtu siç ne kemi nevojë për kontrollin tonë vjetor shëndetësor, kafshët shtëpiake kanë nevojë për to disa herë në vit. Nga higjiena e dhëmbëve dhe cilësia e lëkurës dhe leshit deri te administrimi i peshës, shëndeti kardiak dhe më shumë, kontrollet dhe vizitat e rregullta te një veteriner me përvojë do ta mbajnë kafshën tuaj të lirë nga çdo ndërlikim shëndetësor.

5.Kujdesi dhe dashuri

Kjo mund të jetë më e dukshme, por një nga gjërat më të rëndësishme që ka nevojë për kafshën tuaj është dashuria dhe vëmendja juaj. Për ta, ju dhe pjesa tjetër e familjes jeni e gjithë bota e tyre. Pra, mos harroni t’u jepni atyre një dozë bujare përqafimesh, fërkimi dhe lojërash.

 

By kristal