Pikëpyetje të shumta kanë qytetarët në gjithë botën sa i përket faktit se sa zgjat mbrojtja për ata që e kanë kaluar një herë infeksionin COVID, në mënyrë që të mos infektohemi sërish, por jo vetëm.

Në  një shkrim të “The Guardian”, janë përmbledhur disa nga pyetjet më të rëndësishme që çdokush prej nesh i mendon, por nuk i jep dot një përgjigje.

Sa zgjat mbrojtja natyrore nga një infeksion i parë?

Nuk ka asnjë përgjigje të saktë për këtë, por disa studime tregojnë që mbrojtja e gjeneruar nga një infeksion i mëparshëm zgjat të paktën disa muaj.

Sipas një studimi paraprak nga Shëndeti Publik Angli (PHE) i lëshuar në Janar, intervali mesatar midis infeksionit të parë dhe ri-infektimit ishte më shumë se 160 ditë, rreth pesë muaj. Ndërkohë, një studim nga Katari sugjeron mbrojtje nga imuniteti natyror me rreth 95% efikasitet zgjat rreth shtatë muaj.

A ka gjasa që një ri-infeksion të jetë më i keq ose më i lehtë se një infeksion i mëparshëm?

Përsëri, kjo është e paqartë.

“Njerëz të ndryshëm do të reagojnë ndryshe ndaj ri-infektimit, por sigurisht duke u varur nga mënyra se si reagoi imuniteti i tyre ndaj infeksionit të parë”, thotë Julian Tang, një virolog klinik dhe profesor i asociuar nderi në departamentin e shkencave të frymëmarrjes në Universitetin e Leicester.

Studimi i PHE gjithashtu sugjeroi që ri-infektimi kishte tendencë të ishte më pak i rëndë, me rreth një të tretën e atyre, që u infektuan me Covid për herë të dytë duke shfaqur simptoma, krahasuar me 78% për infeksionin e parë.

Por ka pasur një numër rastesh në të gjithë botën e ri-infektimit që çojnë në një gjendje më të keqe. Një studim i fundit nga studiuesit në Brazil, që do të botohet në Journal of Infection, zbuloi se nga 33 njerëz që mendohet se kishin kapur Covid për herë të dytë, një vdiq dhe 12 u shtruan në spital. Sidoqoftë, duhet të theksohet se nuk është e qartë nëse të gjitha rastet ishin ri-infeksione ose shpërthim i një infeksioni të mëparshëm.

A ka më shumë të ngjarë që dikush mund të infektohet për herë të dytë, por me një mutacion të tij?

“Nëse nuk do të kishit një përgjigje të mirë imune, mund të infektoheni përsëri nga i njëjti virus“, thotë Deborah Dunn-Walters, një profesore e imunologjisë në Universitetin e Surrey dhe kryetare e Shoqatës Britanike të Imunologjisë Covid- 19 dhe forca e imunologjisë.

Nëse ajo përgjigje imune do të ishte e mirë, shanset për t’u infektuar nga i njëjti variant do të jenë më të ulëta, por ri-infektimi mund të ndodhë akoma nga variante të tjera.

Sidoqoftë, situata nuk është bardh e zi, pasi kjo varet nga mutacionet që përmban një variant i ri dhe nga mënyra se si ato ndikojnë në aftësinë e virusit për të infektuar qelizën dhe ndërveprimet e tij me antitrupat e trupit dhe përgjigjet e qelizave T të gjeneruara nga sistemi imunitar si rezultat i infeksionit të mëparshëm.

Hulumtimi i botuar këtë javë nga studiuesit në Oksford zbuloi se njerëzit që ishin rikuperuar nga Covid treguan aktivitet të qelizave T drejt varianteve të reja, përfshirë variantin e Afrikës së Jugut.

A ka disa njerëz më të rrezikuar nga infektimi se sa të tjerët?

Kështu duket, por në fakt luajnë rol disa faktorë.

Disa njerëz mund të jenë në rrezik më të madh për shkak të faktorëve socialë siç është profesioni, që do të thotë se ata kanë mundësi më të mëdha të vijnë përsëri në kontakt me virusin. Për shembull, punonjësit e kujdesit shëndetësor pritet të jenë në rrezik më të madh si nga infeksioni ashtu edhe nga ri-infektimi për shkak të ambientit ku ata punojnë.

Por ka edhe faktorë biologjikë që mund t’i bëjë disa njerëz më të rrezikuar të infektohen me Covid për herë të dytë.

“Çdo njeri është unik, ashtu si përgjigjet e tij imune, të cilat rregullojnë si rrezikun e ri-infektimit, ashtu edhe ashpërsinë e këtyre ri-infektimeve, kështu që është shumë e vështirë të përgjithësosh gjetjet e hulumtimit dhe rezultatet e provave klinike tek individët në çdo popullsi“, thotë Tang.

Sa i rëndësishëm është vaksinimi?

Vaksinimi luan një rol kryesor në mbrojtjen e individëve nga një infeksion i parë. Por është gjithashtu e rëndësishme për ata që tashmë e kanë kaluar Covid. Ndërsa imuniteti natyror mund të fitohet nga një infeksion i mëparshëm, vaksinat japin shumë më shumë siguri mbi nivelin e mbrojtjes së prodhuar dhe rrisin mbrojtjen e fituar nga një infeksion i mëparshëm.

Vaksinat gjithashtu mund të ofrojnë mbrojtje më të madhe ndaj varianteve të ndryshme. Sipas parathënies nga studiuesit e Oksfordit, njerëzit që morën dy doza të Pfizer / BioNTech kishin një reagim të fortë të qelizave T dhe antitrupave kundër koronavirusit origjinal dhe varianteve Kent dhe Afrikës së Jugut, duke sugjeruar që vaksina ndoshta ofronte mbrojtje kundër infeksionit për të gjitha mutacionet e COVID.

 

By kristal