Në vetëm disa javë, administrata e Biden shndërroi një triumf kombëtar në një katastrofë kombëtare, tha ish-Presidenti i SHBA Donald Trump, duke komentuar krizën e migrantëve që po prek Shtetet e Bashkuara në kufirin me Meksikën.

Një nga pikat kryesore të fushatës presidenciale të Trump në 2016 ishte ndërtimi i një muri në kufirin me Meksikën në mënyrë që të ndalonte imigracionin e paligjshëm dhe trafikimin e drogës.

Ndërtimi i murit u ndal pas ndryshimit të qeverisë dhe tani Shtetet e Bashkuara po përballen me mijëra migrantë të paligjshëm që kalojnë kufirin.

Në një deklaratë nga Trump, e cila u nda në Tëitter nga ish-sekretari i tij i shtypit, Sean Speaker, ish-presidenti i tha administratës Biden të vazhdojë ndërtimin e murit menjëherë.

Ne i kemi dorëzuar me krenari kufirit më të sigurt në histori administratës së Biden. E tëra çfarë kishin për të bërë ishte të vazhdonin të mirëmbajtnin sistemin. Sidoqoftë, në vetëm disa javë, administrata e Biden shndërroi një triumf kombëtar në një katastrofë kombëtare “, tha Trump.

Ish presidenti deklaroi se ndërtimi i murit nuk duhet të ishte ndërprerë dhe se ai mund të përfundonte në vetëm disa javë.

“Mënyra e vetme për t’i dhënë fund krizës kufitare është që Biden të pranojë dështimin e plotë dhe të miratojë një politikë thellësisht efektive dhe të provuar të Trump”. shprehet në një deklaratë.

Ai gjithashtu kritikoi Sekretarin e Sigurisë Kombëtare, Alejandro Mallorca, i cili deklaroi se administrata Trump ishte fajtor për krizën, sepse pjesërisht ndaloi ndërtimin e infrastrukturës për strehimin e përkohshëm të migrantëve të paligjshëm.

Trump nënvizoi se një hetim i kongresit mbi administratën aktuale duhet të hapet për shkak të “mbulimit të gjendjes së keqe”. Ai shtoi se ai e mbajti administratën e Bidenit përgjegjëse për “vdekjet dhe tragjedinë njerëzore”, përfshirë trafikimin e drogës dhe trafikimin njerëzor.

“Politika e paturpshme e kësaj administrate mundëson dhe inkurajon krimet kundër njerëzimit. “Vendi ynë po shkatërrohet”, përfundoi Trump.

Shtetet e Bashkuara po përballen me një fluks të madh migrantësh të paligjshëm në kufirin me Meksikën, duke përfshirë një numër të madh të fëmijëve të pashoqëruar. Ndërsa autoritetet amerikane përdorin ligjet e miratuara në kohën e Trump për të deportuar migrantë të paligjshëm, fëmijët e pashoqëruar mbeten në kampe të paraburgimit.

Që nga fillimi i vitit, mijëra fëmijë të pashoqëruar kanë hyrë në Shtetet e Bashkuara, dhe sipas të dhënave të autoriteteve kufitare amerikane, numri i tyre në shkurt ishte 9,457, që është një rritje dramatike krahasuar me 5,858 nga janari. Rreth 100,000 migrantë të paligjshëm kaluan kufirin vetëm në shkurt.

Nga tetori në shkurt, pothuajse 30,000 fëmijë që kaluan kufirin pa shoqëruar nga të rriturit u ndaluan.

Sipas mediave amerikane, fëmijët qëndrojnë në paraburgim kufitar për një mesatare prej rreth 136 orësh, që është shumë më tepër sesa 72 orët e parashikuara ligjërisht.

Menjëherë pas marrjes së pushtetit, Presidenti i SHBA Joe Biden nënshkroi një seri dekretesh, përfshirë ato që zbusin politikën e rreptë të imigracionit të Trump. Një nga urdhrat e parë të Biden ishte heqja e gjendjes së jashtëzakonshme të vendosur nga administrata Trump në kufi, e cila lejoi ndërtimin e murit pa miratimin e Kongresit për të financuar projektin.

 

By kristal